URHEILUHIEROJA ANTTI PASSILA

 
       
 
                   
     
   
 
Mobilisoiva
hieronta
 
 
 
 
 


OSTEOPAATTINEN MOBILISOIVA HIERONTA

Osteopaattisessa mobilisoivassa hieronnassa hoitotekniikat ovat spesifejä eli hoito voidaan kohdistaa yksittäisiin ongelmia aiheuttaviin niveliin ja niitä ympäröiviin syviin pehmytkudoksiin. Nivelen liikkuvuutta lisätään lihasten käsittelyn lisäksi syvälle nivelsiteisiin ja nivelkapseliin kohdistuvalla käsittelyllä. Hieronnan vaikutusta voidaan käsittelyllä olennaisesti tehostaa venyttämällä mekaanisesti ja aktivoimalla niveliä ympäröivissä rakenteissa olevia liikettä ja painetta aistivia hermoreseptoreja. Lihasten, nivelsiteiden ja hermorunkojen venytyksessä hyödynnetään asiakkaan omia vipuvarsia, eli esimerkiksi olkapäätä käsiteltäessä hyödynnetään käsivartta venytyksen tehostamiseksi.

Mobilisoiva hieronta poikkeaa perinteisestä hieronnasta siinä, että se kohdistetaan erityisesti niveliin sekä syvällä sijaitseviin pehmytkudoksiin kuten nivelkapseliin, nivelsiteisiin, lihaksiin, jänteisiin ja lihaskalvoihin. Niveliä liikutettaessa pyritään saamaan aikaan liukuminen nivelpintojen välillä. Syviin kudoksiin kohdistuvalla painevaikutuksella ja liikkeellä saadaan aikaan aineenvaihdunnan paraneminen ja kudosten venytys.

 

 

 

 

 

 

 

 


Olkanivel on yksi tyypillinen mobilisoivan hieronnan kohde, yleisimmin tarpeen tälle aiheuttaa supraspinatustendiniitti, joka siis on ylemmän lapalihaksen jänteen tai sen vieruskudosten verenkiertohäiriö ja tulehdus. Kroonistuessaan tila johtaa nk. frozen shoulder –ilmiöön, jota käytännössä joudutaan hoitamaan joko leikkaushoidolla tai nukutuksessa nivel avaamalla, joten mobilisoiva hieronta on hyötysuhteeltaan varsin tehokas ennalta estävä hoito.

Toinen tyypillinen mobilisointihoidon kohde on SI-nivelen alue eli lantion ristiluun seutu. Nivelpintojen liikkeen heikkenemiseen tällä alueella voi vaikuttaa esimerkiksi liukastuminen, kaatumisen aiheuttama tärähdys, pitkäaikainen istumatyö, urheilijoilla liian yksipuoliset harjoitteet sekä lihas- ja nivelsidekireydet. SI-nivel oireillessaan ei juurikaan aiheuta ns. ”omalla alueellaan” kipua, vaan oireilee usein pakaroiden, alaraajojen sekä selän alueen kipuna. Potilas itse havaitsee usein esimerkiksi toispuoleisuutta jalkojen liikeradoissa ja toiminnoissa. Monessa harrastuksessa (esimerkiksi vesijuoksu, hiihto, rullaluistelu, pyöräily, ratsastus) myös on melko helppo havaita SI-nivelen aiheuttamia oireita lantion liikkeiden rajoittuessa toispuoleisesti tai liikeradan kauttaaltaan jäädessä vajaaksi. Kun SI-nivel saadaan mobilisoitua auki, vaikutuksen huomaa välittömästi mm. alaraajojen liikeratojen laajenemisena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
     
               
 

Kaukonpolku 2 B
04200 Kerava
p. 0400 418 515
www.passila.fi
antti@passila.fi
Ota yhteyttä!