URHEILUHIEROJA ANTTI PASSILA

 
       
 
                   
     
   
 
 
 
Penikkatauti
 
 
 

 

PENIKKATAUTI

 

Vaikka penikkataudilla viitataan usein mihin tahansa säären kiputilaan, varsinainen penikkatauti paikantuu säären sisäsyrjälle. Penikkatauti, syndroma tibialis medialis, on yhdenlainen lihasaitio-oireyhtymä. Lihasaitio-oireyhtymässä on kyse siitä, että lihasryhmä turpoaa ja koska sitä ympäröivä kalvo ei anna myöden, lihasaitiossa paine nousee ja uhkana on verenkierron pysähtyminen kyseisissä lihaksissa. Pitkittyneenä ja hoitamattomana tilanne voi johtaa lihaksen kuolioon. Samaisen oireyhtymän voi aiheuttaa myös äkillinen vamma.

Lihas turpoaa aina rasituksessa hiussuoniston pyrkiessä parantamaan verenkiertoa. Normaalisti tämä tilanne laukeaa rasituksen lakattua eikä lihaksen turpoamisesta huolimatta rasituksen aikanakaan ole havaittavissa erityisiä kipuoireita. Normaalitilanne säilyy ja on ylläpidettävissä levon ja rasituksen oikealla suhteella, oikealla suoritustekniikalla sekä sopivilla varusteilla. Nämä ovat ensisijaisen tärkeitä seikkoja huomioida sekä ennalta ehkäisyn että vammasta toipumisen yhteydessä. Tyypillisimmillään penikkatauti aiheutuu ylirasituksesta, askellusvirheestä/jalan asentovirheestä ja/tai sopimattomista jalkineista ja se on yleinen erityisesti juoksijoilla. Tällöin sääriluun takana sijaitseva lihas (m. tibialis posterior) turpoaa siten, että se pingottaa lihasta ympäröivän lihaskalvon eli faskian siten, että se on kosketuksessa sääriluun vastaavaan kalvoon. Tilan jatkuessa kalvot tarttuvat toisiinsa, jolloin lihaskalvon luonnollinen jousto häviää ja sen myötä lihaksen luonnollinen toiminta häiriintyy. Ajan kuluessa kehittyy kemiallinen reaktio, jonka seurauksena kalvot alkavat myös kasvaa toisiinsa kiinni. Tässä tilanteessa lihasaitioon muodostunut paine ei pääse luonnollista kautta purkautumaan ja seurauksena on kivulias penikkatauti. Kipuoireet esiintyvät yleensä säären sisäsyrjällä keski- ja alakolmanneksen alueella. Samantyyppisiä kiputiloja voi ilmetä myös säären etuosan lihaksen alueella.

Hoitona penikkatautiin on ensisijaisesti lepo, kylmä sekä tulehduskipulääkkeet. Voi kuitenkin viedä useampia viikkoja ennen kuin kipuoireet rasituksessa häviävät. On tavallista, että kipuoire tuntuu jo pelkästään painoa jalalle varatessa tai erimerkiksi portaita noustessa. Pitkittynyttä ja kroonistunutta tilaa perinteinen lääketiede hoitaa leikkaamalla: suoritetaan faskiotomia, lihaksen peitinkalvon halkaisu- tai katkaisuleikkaus. Joillakin leikkaus auttaa tilanteeseen, kaikilla automaattisesti ei. Toipumisaika leikkauksesta on aina useita viikkoja. Itse hoidan penikkatautia irrottamalla mekaanisesti luu- ja lihaskalvot toisistaan sekä käsittelemällä kalvojen reuna-aluetta siten, että saan aktivoitua passivoitunutta lihasta lihasaitoon kertyneen paineen purkautumiseksi. Samalla avaan tilaa mahdollisesti penikkataudin yhteydessä pinteeseen puristuneelle saphenus-hermolle. Hoidossa en käytä mitään ulkoisia apuvälineitä, teen sen käsin. Hoitoa ei voi sanoa kivuttomaksi, mutta vastaavasti myöskin jo ensimmäinen hoitokerta helpottaa huomattavasti penikkataudin kipuoiretta. Hoitokertoja ongelman korjaamiseksi tarvitaan vähintään kaksi, joissakin tapauksissa useampia. Myöskään tämä tarjoamani hoito ei automaattisesti kaikille penikkataudista kärsiville ole ratkaiseva helpotus, jokaisella asiakkaalla lähtökohdat ovat aina erilaiset. Hoidettavanani on kuitenkin käynyt useita jo leikkauspöydälle penikkavaivoineen "tuomittuja", joille tämä hoitoni on tuonut avun. Ota siis rohkeasti yhteyttä, mikäli tuskailet penikkataudin kanssa.

Edellä jo viittasinkin siihen, että penikkataudin oirehtiessa myös saphenus-hermo eli sisempi sääri-reisihermo joutuu usein pinnetilaan ja voi aiheuttaa mm. tuntopuutoksia jalkapöydän alueella tai varpaissa. Saphenus-hermo lähtee reisihermosta ja seuraa polveen saakka verisuonia. Polven se ohittaa sisäsyrjältä ja nousee polven alla lihasten
päälle. Hermo kulkee jalkapöydän sisäsyrjälle asti. Penikkataudiksi yleisnimitykseltään saatetaan epähuomiossa luokitella myös tila, jossa saphenus on puristuksissa polven yläpuolelta, sillä tämäkin tilanne oireilee usein kipuna alempana sääressä. Myös useat muut ongelmat, jotka ovat akillesjänteestä tai pohjelihaksesta lähtöisin, aiheuttavat kiputiloja sääressä, mutta nämä tulee erottaa penikkataudista. Luonnollisesti hoidotkin eri yhteyksissä ovat merkittävästi toisistaan eroavia. On myös huomioitava, että verenvuoto (kuten myös murskavamma) sääressä aiheuttaa samanlaisen lihasaitio-oireyhtymän kuin penikkatauti - äkillisen kivun ilmaantuessa on aina syytä ottaa yhteyttä ensisijaisesti lääkäriin.

 
     
                   
     
 

Kaukonpolku 2 B
04200 Kerava
p. 0400 418 515
www.passila.fi
antti@passila.fi
Ota yhteyttä!